Belső iránytű

„Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van."
Bagdy Emőke

belso iranytu logoA Szent István plébánián előadássorozatot indítunk felnőtteknek olyan témakörökben, melyek hétköznapi életüket érintik. Minden hónap második és negyedik péntekén este 19 órától kezdődnek az előadások, melyeket kötetlen beszélgetések követnek igény szerint. Minden érdeklődő felnőttet szeretettel hívunk és várunk.

Helyszín: Gyergyószentmiklós, Szent István Plébánia, felső terem

A Belső Iránytű következő előadásai

belsoiranytu 2017 12017. szeptember 22.
Beszélgetések nőkkel, nőkről - nem csak nőknek. Női élettörténetek egyházközelben. - Bodó Márta egyháztörténésszel, irodalom- és színkritikussal a Nőszirom című kötetéről beszélget Simon Emőke kommunikációs szakember.

2017. október 13.
A művész hite. Fogódzók a világot jelentő deszkákon. - Laczkó Vass Róbert gyergyóremetei születésű színész, énekes, költő

2017. október 27.
Álarcosbál. Kereszténységen innen és túl - Kovács Zsolt gyergyószárhegyi születésű plébános

Az előadások 19 órakor kezdődnek. Mindenkit szeretettel várunk!

Nőszirom a Belső iránytűben: Kereszténynek, értelmiséginek, nőnek lenni

bodomarta2 22Van, aki azt gondolja, halmozottan hátrányos helyzetű az, aki keresztény, értelmiségi, ráadásul még nő is. Ennek ellenkezőjét bizonyítja az a tíz hölgy, aki a Nőszirom beszélgetőkötet főszereplője. Kérdezőjük, a könyv szerkesztője volt a Belső iránytű vendége.

Bővebben: Nőszirom a Belső iránytűben: Kereszténynek, értelmiséginek, nőnek lenni

Amit sokan szeretnének elfelejteni, de képtelenek rá: A magyarság lelki pestise

12 borotagabor 019A terhességmegszakításról nem lehet múltidőben, mint egykori káros és kóros életellenes cselekedetről beszélni. A jelen része, melyről a fiatalok csak annyit tudnak, hogy húsz percet tart, és körülbelül 500 lejbe kerül. A testi-lelki következményeit azok ismerik, akik egyszer is nemet mondtak az életre. Erről szólt Borota Gábor pszichológus.

Bővebben: Amit sokan szeretnének elfelejteni, de képtelenek rá: A magyarság lelki pestise

Az olvasó legyen válogatós

02 iranytu sajto 4Elmúlt az az idő, amikor szent volt az, ami nyomtatásban megjelent. A hírek egymást érik, és az olvasó kell eldöntse: rettegni akar vagy feltöltődni a sajtót böngészve, televíziót nézve. Írónak és olvasónak egyaránt van felelőssége abban, hogy milyen lesz a jövő médiája – erről is szólt a Belső iránytű legutóbbi előadása.

Rendhagyó módon három meghívottja is volt az idény utolsó előtti Belső iránytűjének múlt pénteken. Csinta Samu Sepsiszentgyörgyről érkezett, és a Krónika, Erdélyi napló volt főszerkesztője, ma szabadúszó újságíró elmondta, mindig is sajtós akart lenni. Szöges ellentéteként Tamás Gyopár közölte, sosem vágyott erre a pályára, az élet hozta a hivatását. A harmadik meghívottal, Balázs Katalinnal együtt a Gyergyói Kisújságnál kezdték pályafutásukat, s bár életük különböző kanyarokat vett, ma is munkatársak, a Gyergyói Hírlap írói.

Bővebben: Az olvasó legyen válogatós