Belső iránytű

„Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van."
Bagdy Emőke

belso iranytu logoA Szent István plébánián előadássorozatot indítunk felnőtteknek olyan témakörökben, melyek hétköznapi életüket érintik. Minden hónap második és negyedik péntekén este 19 órától kezdődnek az előadások, melyeket kötetlen beszélgetések követnek igény szerint. Minden érdeklődő felnőttet szeretettel hívunk és várunk.

Helyszín: Gyergyószentmiklós, Szent István Plébánia, felső terem

A Belső Iránytű következő előadásai

belsoiranytu 2017 12017. szeptember 22.
Beszélgetések nőkkel, nőkről - nem csak nőknek. Női élettörténetek egyházközelben. - Bodó Márta egyháztörténésszel, irodalom- és színkritikussal a Nőszirom című kötetéről beszélget Simon Emőke kommunikációs szakember.

2017. október 13.
A művész hite. Fogódzók a világot jelentő deszkákon. - Laczkó Vass Róbert gyergyóremetei születésű színész, énekes, költő

2017. október 27.
Álarcosbál. Kereszténységen innen és túl - Kovács Zsolt gyergyószárhegyi születésű plébános

Az előadások 19 órakor kezdődnek. Mindenkit szeretettel várunk!

A menekültkérdés recsegteti-ropogtatja Európát: Segítségnyújtás és józan belátás

Nem félelemmel, hanem józan paraszti ésszel és tiszta lelkiismerettel kell viszonyulni a migránskérdéshez. Nem általánosítani, hiszen a migránsok között van igehirdető, menekülő, elvándorló, jobb életet kereső... A keresztény segítségnyújtás szabálya, hogy sose tegye azt az ember saját vagy családja, közössége kárára – tájékoztat Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes.

„Legyünk tudatos emberek, ami a világban történik, azzal merjünk valóságként szembenézni!” A javaslat Sebestyén Ottótól, az Erdélyi Háló Egyesület elnökétől érkezett, és a migránskérdésre vonatkozott. Meghívására ugyanis Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes látogatott el több erdélyi városba, úgy beszélve az új hazát keresőkről, mint aki közelről ismeri nem csak a folyamatot, hanem az érintett embereket is a Jezsuita Menekültszolgálat tagjaként.

Bővebben: A menekültkérdés recsegteti-ropogtatja Európát: Segítségnyújtás és józan belátás

A barátok tudják, mi van maszkjaink mögött. Belső iránytű álarcainkhoz

kovacszsolt 11Ki vagyok én igazán? – fogalmazta meg a kérdést a Belső iránytű előadássorozat legutóbbi kiadásán Kovács Zsolt kézdimartonosi plébános, aki az álarcokról tartott előadást. Kínszenvedés az álarcainkat összetörni, de másként nem szabadulhatunk tőlük, fogalmazott. S hogy érzékeltesse, festmény nagyságú tükröt tört össze a Szent István plébánia nagytermében.

Akarva akaratlan álarcokat viselünk, a baj akkor kezdődik, amikor ezek belénkégnek, és odajutunk, hogy nem tudjuk megfogalmazni saját magunkat sem – vezette fel Keresztes Zoltán helyi plébános, a rendezvény házigazdája az előadást.

Bővebben: A barátok tudják, mi van maszkjaink mögött. Belső iránytű álarcainkhoz

Nőszirom a Belső iránytűben: Kereszténynek, értelmiséginek, nőnek lenni

bodomarta2 22Van, aki azt gondolja, halmozottan hátrányos helyzetű az, aki keresztény, értelmiségi, ráadásul még nő is. Ennek ellenkezőjét bizonyítja az a tíz hölgy, aki a Nőszirom beszélgetőkötet főszereplője. Kérdezőjük, a könyv szerkesztője volt a Belső iránytű vendége.

Bővebben: Nőszirom a Belső iránytűben: Kereszténynek, értelmiséginek, nőnek lenni