A katolikus egyház és a média

- A katolikus egyháznak nyitottnak kell lennie a világi média felé is, nagyon fontos a kommunikáció – fogalmazott dr. Bodó Mária, a Vasárnap és a Keresztény Szó főszerkesztője a Szent Miklós plébánián tartott találkozót követően.

egyhazA rendezvényen egyházi személyiségek, a gyulafehérvári főegyházmegyéhez tartózó gyergyói főesperesi kerületi papok vettek részt.

Május 24-én, kedden az egyház és média témában értekeztek, lelki és tanulmányi napot tartottak papoknak. Előadást tartott Kovács Sándor kolozsvári főesperes, valamint dr. Bodó Márta, a Vasárnap és Keresztény Szó című lapok főszerkesztője.

– Hogyan kell megszólítani a világi médiát? A kommunista rendszer, mely a sekrestyébe, a templomba kényszerítette vissza az egyházat, ez az elnyomásos korszak elég sokáig tartott ahhoz, hogy a papság fejében, lelkében kialakuljon egy úgynevezett fal, egy bizalmatlanság különösen az idősebb korosztály részéről. A fiatalokban van egy lendület, csak hiányzik a tapasztalat, hiányzik az a generáció, mely átadhatná azt a tudást. Van egy elvont nyelvhasználat, amiről jelen értekezleten is beszélgettünk, szükség van egy másfajta beszélgetési módra, akkor, amikor a világi médiával beszélünk, beszélnek – fogalmazott a főszerkesztő aszszony.

Mint mondta, arra van szükség, hogy az egyház úgy közvetítsen, hogy a visszajelzés is érdekelje. Az üzenetet, bizonyos kérdésekben, az egyház álláspontját, akkor és úgy kell közvetítenie, amikor az érdekes, aktuális.

– Fel kell venni a világ ritmusát, és amikor kérdeznek, akkor kell válaszolni, és amiről kérdeznek, arra.

Szó esett az egyház saját kiadványairól, a televízió-csatornák, újságok, rádiók szerepéről, fiatalokra gyakorolt hatásáról is.

Hasznos volna, ha sajtóreferensek is dolgoznának az egyházkerületekben, hangzott el, hogy naprakész, pontos információ jusson el a médiához. Hogy nagyon fontos manapság a kommunikáció ez nem vitás, ezért az egyházi struktúra csúcsán állókkal erről tanácskoztak, majd a média hatalmáról, közösségformáló szerepéről, az értékek átadásáról szóltak.

Baricz-Tamás Imola

Helyi hírek

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items