Népszámlálásra vonatkozó felhívás

D. a J. Kr.!

Tisztelendő Testvéreim, Kedves Híveim!

A Romániai Püspökök Konferenciája idei őszi ülését szeptember 20-23 között Chişinăuban (Moldvai Köztársaság) tartotta. A konferencia tagjai külön levélben fordultak híveikhez, buzdítva a népszámláláson való részvételre és katolikus hitük megvallására. Az alábbiakban közlöm a levél szövegét:

Mi, Románia katolikus püspökei, Chişinăuban – a püspökkari konferencia őszi ülésére – összegyűlve, a közelgő népszámlálásra való tekintettel, mely folyó év október 20-31 között kerül sorra, határozottan arra ösztönzünk, hogy vegyetek részt ezen, megvallva katolikus mivoltotokat és katolikus egyházunkhoz való tartozásotokat.

A mi hitünk a mi életünk! Katolikus mivoltunk megvallása nemcsak erkölcsi tanúságtétel és kötelesség, hanem tudatos hozzájárulás a hazai és európai katolikus közösség valóságosabb és teljesebb meghatározásához. Közösségünk – római és görög katolikus vallású – híveinek hiteles bemutatása egyházunk javát fogja szolgálni, hozzájárulva a hitélet és mindennapi tevékenységi körülményeink jobbulásához az elkövetkező időben.

Legyetek továbbra is erősek a hitben, ne engedjetek a negatív behatásoknak. Maradjatok továbbra is hűségesek Krisztus tanításához és egyházunk hagyományaihoz.

A népszámlálás jó alkalom arra, hogy határozottan megvalljuk Krisztusba vetett hitünket és a katolikus egyház erkölcsi és vallási értékeihez való ragaszkodásunkat.

Az apostollal mi is buzdítunk: „Arra kérünk benneteket, hogy éljetek méltón ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok." (Ef 4,1)


Szeretett Testvéreim!

A Püspökkari Konferencia felhívását még kiegészíteném néhány fontos információval.

Az Örmény Katolikus Ordináriátusnak nincs állami elismerése, mert az érvényben lévő törvény értelmében 21.000 tag kell ehhez. Az örmény katolikusok száma pedig 804 lélek. A népszámlálási utasításban az áll, hogy az elismert 18 kultusz között szereplő, örmény gregorián, azaz ortodox regáti örmény egyházhoz kell számítani azokat, akik örmény katolikusoknak vallják magukat. Ezért arra kérem örmény katolikus híveimet, hogy a népszámláláskor vallják magukat római katolikusoknak.

Egyházunk számára nem lényegtelen a nemzet sem. Az Evangélium változatlan, de annak igazságait nemzeti köntösben éli meg minden nép. Ezért kérem híveimet, hogy mindenki vallja annak magát, aminek tartja lelkiismeretben. Felhívom a figyelmet azonban a szándékos megosztásra: a megadott nemzetiségi listán külön szerepel magyar/ungur, székely, csángó, külön szerepel német, szász, sváb, és külön szerepel rutén, ukrán stb. Eszerint a cél az, hogy kimutassák: sok a nemzeti kisebbség Romániában, de jelentéktelen a számuk. Ezért fontos, hogy minden magyar, székely, csángómagyar magyarnak vallja magát, minden német, szász, sváb pedig németnek, hogy a nemzetiségek egysége és létszáma valósághűbb legyen!

Ez a későbbiekben hivatkozási alapnak fog számítani, amikor kisebbségi jogainkért, a nekünk járó juttatásért szót emelünk.

Mint veletek együtt érző és értetek felelősséget vállaló főpásztor, ezeket szerettem volna megosztani.

A jó Isten áldása és szerető gondoskodása legyen mindennapjaitokon.

Imádságos szeretettel köszönt –

Gyulafehérvár, 2011. október 4-én,

† György s. k.
érsek

Helyi hírek

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items