Boldogasszony Zarándokvonat

A nemzet Megôrzéséért

zarandokMintegy kétszázan várták május 24-én, csütörtökön este – az eleredő eső és a szél ellenére – a gyergyószentmiklósi vasútállomáson a Boldogasszony Zarándokvonattal a pünkösdi búcsúra érkező, csaknem hatszáz zarándokot.

A menetrend szerint este tíz órára kellett volna a gyergyószentmiklósi vasútállomásra beguruljon a szerelvény, végül negyven-negyvenöt perces késés után tapsvihar fogadta a zarándokokat. Eredetileg a szerelvénnyel hozták volna Nyirő József földi maradványait, az udvarhelyi újratemetésre, de a kegyeleti kocsinak a szerelvényre kapcsolását a román hatóságok nem engedélyezték. Így a székely apostol nélkül érkezett a vonat. Ez viszont nem akadályozta a lelki üdvéért mondott imát.

Budai László, a Boldogasszony Zarándokvonat főszervezője, megálmodója, Isten áldását kérte a házigazdákra. Amint fogalmazott, sok mindenre számítottak, de erre a fogadtatásra nem. Marosvásárhelytől (ott is ünnepélyes fogadtatásban részesültek, ft. Oláh Dénes főesperes-plébános áldotta meg a tizenkét vagonból álló szerelvényt) a vonatban álltak az emberek. A városvezető és a jelen levő klérus köszöntése után megjegyezte, a nap folyamán rá kellett jöjjenek, hogy a vonat egy jelentős félkatonai szervezet, ahogy engedélyezték a „vonulásukat". Majd tréfásan hozzátette: „Jelentem, polgármester úr, főesperes úr, Károly atya, megérkeztünk Gyergyószentmiklósra, Isten s a Szűzanya segedelmével!"

Mezei János polgármester a 600 km-et megtevő, újból magyar földre érkezőkként köszöntötte a zarándokokat, majd köszönetet mondott a kitartó gyergyóiaknak is, akiket „az eső és szél egy órán keresztül megpróbált elkergetni, de nem sikerült."

Ft. Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános az imádság előtti köszöntésében kifejtette, hogy a zarándoklathoz hozzátartozik az áldozatvállalás, „lehet, hogy a hideg ad lehetőséget a vezekléshez, lehet, hogy nem várt események..."

Az est folyamán még egy igen jelentős eseményre került sor. Az ott levők elsőkként találkozhattak a csensztohovai Fekete Madonna ikon hiteles másával, melyet szombaton, Csíksomlyón a búcsús szentmise keretében ajándékoztak a legnagyobb tömegeket vonzó kegyhelyünknek, Csíksomlyónak a lengyelek. (A lengyelországi Csensztohova a világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelye. Évente 4–6 millió ember zarándokol oda.)

A vonaton úgy keresgéltek a határőrök, hogy az ikontartót is átvilágították – hallhattuk a szervezőtől.

Ezzel egy darabot hoznak ide a lengyel lélekből, a lengyel–magyar barátság újabb nagy szimbóluma jeleként – fogalmazott Budai.

Szombat reggelig az ikont a Szent Miklós templomban helyezték el.

A hatszáz zarándok a környék elszállásolási helyeit vette igénybe. Pénteken a Gyimesekbe, szombaton Csíksomlyóra utaztak a zarándokok, majd vasárnap városunk főterén, sok helyi lakossal együtt ünnepi szentmisén vettek részt. Portik-Hegyi Kelemen főesperes és számos paptestvére által közösen bemutatott szentmiseáldozaton a 12 éve épp e napon, itt, Gyergyószentmiklóson pappá szentelt Kémenes Lóránt atya mondta a szentbeszédet.

Bajna Gyöngyi

Gyergyói Kisújság

Helyi hírek

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items