Felekezeti oktatás

Számvetés a második katolikus végzős osztályban!

Közeledik a ballagás és az érettségi, ilyenkor a végzős diákok számot vetnek arról, milyen volt az elmúlt négy év, hogyan tovább. Ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak a teológia osztály végzősei is, a Gépgyártó Iskolaközpontban. Mivel egy jól kialakult közösségről van szó, összeültek, és együtt beszélték meg közös ügyeiket. Ők már fel tudják mérni, hogy a teológia végzettséggel mit kezdhetnek, hiszen a tavaly végzett az első évfolyam, felhasználhatják elődjeik tapasztalatait. A tavalyi végzősök több mint fele egyetemre ment a legkülönbözőbb szakokra, kezdve a hitoktatóitól, a szociális munkáson és a sporton át a közgazdászig és a nővérképzőig terjed a továbbtanulási körkép. Természetesen vannak, akik már munkába álltak, vagy külföldön találtak jobb megélhetést.

Az idei végzősök úgy érzik, rendkívüli volt ez a négy év. Kezdetben idegenkedtek a városunkban új szaktól, de most visszatekintve látják, mennyit fejlődött a személyiségük. Pollner Andrea elmondta, hogy az első években nagyon zárkózott személyiség volt, pórbált kimaradni mindenből. De a sok tevékenység, a jó osztályközösség megtette hatását, ma már egy nyitott, felszabadult embernek érzi magát, aki együtt tud dolgozni másokkal. Portik Katalin is hasonlókról számolt be, hozzátéve, hogy a teológia tantárgyak is segítettek számára ebben a fejlődésben. Nem csak a személyiségfejlődésben voltak fontosak a hittan órák, hanem a lelkiségben is: Kovács Erika elmondta, hogy vallásosabb, jobb magaviseletű lett, most már rendszeresen jár szentmisére, szereti a lelki programokat.

Ezek a pozitív élmények sok ember munkája. Az osztály közülük sokat ki tudna emelni, de a legjellemzőbb, hogy sok kapcsolatuk volt lelki vezetőkkel, papokkal. Ez meghatározó élmény volt, a lelkészek olyant hoztak életükbe, iskolás napjaikba, amit máshol nem kaphattak volna meg. Ezért tudják nyugodt szívvel javasolni a mostani nyolcadikosoknak, hogy felvételizzenek a teológia osztályba. Bálint Noémi Klaudia hozzáteszi, hogy ebben az osztályban mindenki sokkal többet kap, mint más osztályban. Természetesen, itt sem minden tökéletes, van itt is javítani való, egészíti ki Elekes Angéla, de az tény, hogy sok segítséget lehet kapni a személyiségfejlődéshez. Ebben az osztályban nem csak a személyiség, hanem a hivatás-tudat is fejlődött. Kovács József a papi pályára készül, neki különösen fontos volt, hogy olyant kapjon ebben az iskolában, amit majd fel tud használni. Elmondása szerint a Gépgyártó Iskolaközpontban, a teológia osztályban olyan tapasztalatokat szerzet, amelyeknek köszönhetően jobban fel tud készülni a papi hivatás nehéz munkájára, jobban fog majd tudni bánni a különböző emberekkel.

A ballagás közeledtével a végzősök nem csak az osztályukat, hanem iskolájukat is kiértékelik. Négy év alatt sok rendezvény szervezésében (Gólyabál, gólyatábor, Tátika Show, mesemondó verseny, teológia napok, stb.) és versenyen (TUDEK, diákkonferencia, tantárgyversenyek, stb.) vettek részt, mindezek színessé tették a hétköznapokat. Az iskolával kapcsolatos kritikákról Kovács Erika úgy fogalmazott, hogy mindenhol vannak hibák, csak van, ahol jobban leplezik.

Természetesen a tizenkettedikesek sok izgalommal várják a ballagás napját, tudják, hogy ezzel lezárul életük egyik legfontosabb szakasza: a diákévek. A teológusok és az iskola mindenkit szeretettel vár a ballagási ünnepségre, amelyre 2011. május 26-án, csütörtökön délelőtt kerül sor.