Felekezeti oktatás

Lelki nap és adakozás

DSC01797A Gépgyártó Iskolaközpont, új nevén Fogarasy Mihály Technológia Líceum teológia osztályai minden iskolai évben két lelki napot szerveznek. A első általában Karácsonyt előtt van, amelyen mind a három osztály (jelen pillanatban IX.A., X.A., XII.A.) részt vesz. A második lelki napon, Húsvétot megelőzően, az évfolyamok külön készülnek fel az ünnepre.

2012 december 19-én sor került az évfolyamok közös lelki napjára, amelynek helyszínéül a Gyergyószárhegyi Ferences Kolostort választották. Nemcsak ez a különleges helyszín segített a gyerekeknek a lelki nap témájával azonosulni, ami A másság: önmagam és embertársaim elfogadása, hanem a játékos csoportfoglalkozások is hozzájárultak különbözőség megértéséhes és (jobb) tolerálásához. A csoportmunkát a papok és az osztályfőnökök vezették, az eredményről közös beszámolót tartottak. Jó hangulat és bensőséges munka jellemezte ezt a délelőttöt.
A lelki nap csúcspontja a szentmise után közvetkezett, amikor a Kájoni János Gyerekotthonba látogattunk el, amely a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik központja. Itt a teológia osztályosok előzőleg összeállított csomagokat adtak a gyerekeknek. Iskolánk igazgatónője, Részeg Ildikó, a IX.A. osztály Selyem Edit osztályfőnök és Bartos Károly irányításával, valamint a X.A. teológiások Albert Melánia és Portik-Hegyi Kelemen kíséretével a Güdüc bejáratánál lévő nagyobb otthonba látogattak el, ahol 35 árva gyereket leptek meg ajándékokkal. A XII.A. osztály tanulói Ferencz Zsuzsanna osztályfőnök és Czikó László vezetésével a kolostor melletti kisebb épületben lakó 15, 8 és 14 év közötti gyereket ajándékozták meg. A közös játékok, éneklés és beszélgetés során hamar összebarátkoztak a teológiások és a szárhegyi árva gyerekek. Ez a vidámságban és szeretetben együtt töltött délután felejthetetlen marad. A találkozás rámutatott arra, hogy a gyerekek milyen könnyen kapcsolatot teremtenek egymással, megtalálják a közös hangot, elfogadják egymás másságát és szeretetet tudnak nyújtani.
A lelki nap bizonyára mindenkinek sokat segített abban, hogy a Karácsony Szent Ünnepét békességben, szeretetteljes hangulatban tudjuk ünnepelni, elfogadva saját- és embertársaink másságát.

Zsuzsa