Hírek

Megkondultak a Szent István templom harangjai​

DSCI6870A Gyergyószentmiklósi Szent István-templom vasárnapról vasárnapra, ünnepről ünnepre megtelik imádkozó emberekkel. A hívőket ezentúl nemcsak a belső hang, a lelkiismeretük szava, hanem a vasárnap felszentelt harangok is templomba szólítják.

"A harangok szorosan Isten népének életéhez kapcsolódnak"- mondta Keresztes Zoltán, a Szent István-templom plébánosa a vasárnapi ünnepi szentmisét megelőző harangszentelésen. A város alszegi részében ezentúl három harang kondul, a Szent István király egyházközség híveinek eseményeit is jelezve.

Mezei János polgármester a harangok, a déli harangszó történelmi üzenetéről szólt. "Nincs még egy nép a Földön, amely közel hatszáz éven át büszkeséggel őrizheti diadalát, emlékeztetve a nagyvilágot egy olyan tekintélyes túlerővel szembeni győzelemre, mint mi magyarok az 1456-os nándorfehérvári győzelemre. Amikor a Nap a látóhatár legmagasabb pontjára hág, a délnek nevezett napszakban a világ valamire való harangja ennek emlékére kondul bár egyet, a hajdani magyar győzelem előtt tisztelegve. A magyarok győzelmét ellenségeik felett éppen akkor jelzik a harangok, amikor a Napnak a legnagyobb az ereje és a sötétségnek a legkisebb a hatalma" - mondta a polgármester. Hozzáfűzte: "A ma felszentelésre kerülő harang és torony a templom névadója nevében minket a Szent István-i élni akarás, a megmaradási kényszer és a tudatos jövőépítés hármasságára figyelmeztet".

DSCI6886"Merem remélni, hogy az érces kongású harangszó képes lesz visszahívni a hitet önmagunk erejébe, a bátorságot szent céljainkért való küzdelmünkbe és a bölcsességet a hamis próféták felismerésébe" - hangsúlyozta a polgármester kívánva, hogy a harang hangja ébressze fel a még alvó vagy éppen szunnyadó lelkeket, és buzdítsa őket a székelység feladatának beteljesítésére.

„Hangja van a Szent István-templomnak" - mondta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, és örömét fejezte ki, hogy a város alszegi részében, a Bucsin lakónegyedben megkondultak a harangok, történelmi jelentőségűnek vélve a harangszentelést, mely jelzi: hűek vagyunk a múlthoz és a jövőbe is mutatunk.
Bíró Ágota Ferenczi Attila Harangok hangja című versét szavalta e, ezt követően került sor a harangok felszentelésére. Tamás József püspök és Portik Hegyi Kelemen fősperes-plébános mondott áldást. A Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara énekelt, majd a harangok ünnepélyes megkondítására Tamás József püspököt, Mezei János polgármestert és Barti Tihamért, a megyei tanács alelnökét kérték fel.

​Baricz Tamás Imola​

Helyi hírek

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items