Belső iránytű

Folytatódik a Belső Iránytű-előadássorozat: Iránymutató múlthoz és jövőhöz

martonaron3Márton Áron, az egyszerű ember, Vargyas Béla csíkszentgyörgyi gyógyító és a budapesti Pál Feri lelkipásztor lesz vendége a Belső Iránytű előadássorozat újabb, szeptember végétől decemberig tartó idényének. A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia szervezésében legközelebb szeptember 25-én este 7 órától várják az érdeklődőket.

Márton Áron, az ember – ez a címe a pénteki előadásnak, melynek helyszíne a plébánia nagyterme lesz. Nem a nagy püspökről, nem is az emberkatedrálisról lesz szó, hanem ennél sokkal közvetlenebbül kerülik meg a témát az előadók. A püspöki életút emberi ösvényeiről tudhatunk meg többet Bara Ferenc főesperes-plébános, Márton Áron utolsó személyi titkárának visszaemlékezésből. Az emberkatedrális hétköznapi életéről egy fényképgyűjtemény tükrében lesz szó Gál Hunor örmény katolikus plébános szemszögéből.

A fényképek Gáll Hunor gyűjteményéből származnak

A rendezvényszervező ajánlója szerint: „Márton Áron, akinek lábai előtt nem csak leborulni, hanem megpihenni tudott az ember 35 esztendeje, szeptember 29-én hunyt el. Az egyszerű embernek állít emléket a Belső Iránytű két meghívottja. A fiatal plébános, aki 1200 fénykép feldolgozása során ismerhette meg a nagy püspök mögött álló nagyszerű embert. A szolgálat ismeretlen útjait tárja elénk Gál Hunor plébános előadótársával, Bara Ferenc főesperes-plébánossal, aki Márton Áron utolsó személyi titkáraként volt társ az utolsó két esztendő során, az utolsó gyónásban, a távozás óráiban. Az emberre emlékezünk azon az előadáson, melyre Gyergyószentmiklósra hozzák a boldogemlékű néhány, Bara Ferenc tulajdonában lévő személyes tárgyát is."

Az előadások folytatódnak

Október 9-én szintén 19 órától és szintén a plébánia nagytermében az egészségről lesz szó – természetes módon. Az előadás címe: Erőt, egészséget! Az előadó a sokak által ismert Vargyas Béla csíkszentgyörgyi gyógyító.
Rendhagyó módon a következő előadás napja csütörtökre esik: október 29-én tud Gyergyószentmiklósra érkezni Pál Ferenc budapesti római katolikus lelkipásztor, mentálhigiénés szakember. A Pál Feri néven közismert és elismert előadó A magánytól az összetartozásig címmel tart előadást a Belső Iránytű és Nyitott Akadémia közös szervezésében. Ez esetben a helyszín a gyergyószentmiklósi művelődési ház lesz, a kezdési időpont 19 óra, a belépti díj pedig 25 lej.