Belső iránytű

„Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van."
Bagdy Emőke

belso iranytu logoA Szent István plébánián előadássorozatot indítunk felnőtteknek olyan témakörökben, melyek hétköznapi életüket érintik. Minden hónap második és negyedik péntekén este 19 órától kezdődnek az előadások, melyeket kötetlen beszélgetések követnek igény szerint. Minden érdeklődő felnőttet szeretettel hívunk és várunk.

Helyszín: Gyergyószentmiklós, Szent István Plébánia, felső terem

A sötéten túl nem a semmi van

laszloattila2„Ilyen sokan félnek vagy ilyen sokan hisznek?” – tette fel a kérdést László Attila főesperes-plébános, látva, milyen sokan kíváncsiak az Életünk építése a vírus után című előadására. A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia által szervezett Belső iránytű előadássorozat egy év és egy hónap szünet után márciusban folytatódott.

A kolozsvári Szent Mihály templom plébánosa nyitotta az új évadot. Az Iránytű-szervezők úgy látták jónak, hogy a vírus okozta kényszerszünet után nem kerülhető ki a vírus témája. Tervük az volt, hogy olyan személyeket hívjanak meg, akik hitelesen tudnak a világjárványról beszélni, és példájukkal a félelmet oszlatni. Főtisztelendő László Attila kendőzetlenül, videobejátszásokkal osztotta meg betegsége történetét, megéléseit, tapasztalatait.

A 2020. október 6-i megemlékezésen érezte, nincs rendben az egészsége. Estére belázasodott, s mivel légcsőasztmával, cukorbajjal küzd, másnap székelyudvarhelyi háziorvosához utazott konzultációra. Covid-tesztje pozitív lett, kórházba került, és hosszú hónapok teltek el, míg azt mondhatta, nagyjából egészséges.

A kórházi lét első húsz napján tovább romlott az állapota, 20 perces, félórás köhögési rohamok törtek rá, nehéz volt levegőt venni, a legkisebb mozgás is kifárasztotta. Mindkét tüdejét megtámadta a vírus. Gondolataiból mozaikszerűen idézünk:

„Injekció, infúzió, marék gyógyszer minden nap… és nem lettem jobban. Két hét után kicsi vizet magamra engedtem, szappant nem mertem használni, féltem, nem lesz erőm lemosni. Akinek könnyebb volt, adjon hálát Istennek! Harminc ápoló vett körül, dupla védőruhában. Csak szemeket láttam. Tudják, mennyi szeretet van kétszóban, abban, hogy most szúrok? Azt éreztem, ember vagyok, rám figyel. Ő most ennyit tud tenni értem, és azt megteszi. Az adott erőt, amit tőlük kaptam. Ezért biztatom önöket, akinek van egészségügyis ismerőse, kérdezze meg, hogy van, imádkozzon érte, mert ők abból tudnak erőt adni a betegeknek, amit tőlünk kapnak!”

„Húsz nap után értem el a határhoz. Három napig imádkozni sem tudtam, zavart a Mária Rádió is. Reménytelen napom nem volt, de egy nap meginogtam. Elfáradtam. Eljutottam addig a pontig, hogy csak sötétség vett körül. Azért tudtam csak hálát adni, hogy nem félek. Isten jelenlétét nem éreztem, csak tudtam, hogy van. Tudtam, hogy a sötéten túl nem a semmi van. Ott van az Isten. Kezdtem hálát adni azért, ami volt az életemben. A fokozódó légszomj arra volt jó, hogy mindent, ami volt, megköszönjek.”

Bővebben: A sötéten túl nem a semmi van

Élni, szeretni művészet

IMG 1015Bátor Botond pálos szerzetes életvezetési tanácsadóvá vált egy estére a Belső iránytű meghívottjaként. Az életvezetés művészete címmel tartott előadást a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián telt háznyi érdeklődőnek. A „fehér barát” elmondta: nincs újdonság az ő közlendőjében, ahogy a pszichológusok mondandója sem mai keletű, hiszen az életvezetéshez szükséges bölcsességeket már réges-régen leírták a remeték. A bölcsességhez harmónia kell, ezt érdemes keresnie az embernek. Rávilágított méltóságunk lényegére: értelmünk olyan, mint a föld, azt növeli, amit táplálunk. Ha a kukoricát, a jót öntözzük, akkor ételünk lesz, ha a nadragulyát, akkor a méreganyagot szaporítjuk.

A pálos szerzetes a pénz világáról az érték felé irányította a figyelmet, csodálkozásra adva okot azzal, hogy tulajdonképpen minden, ami ingyen van, az értékes. „Tehát a legnagyobb értékeink, az értelmünk, a reményeink, a hitünk, az, hogy szerethetünk valakit, a családtagjainkat, a barátainkat, a hazánkat, az intelligenciánk, a különböző képességeink, ezek mind ingyen kapott értékek, és ezek a legfontosabbak. És mi mégis a lényegtelent, azt, amiért fizetünk, azt tartjuk értékesnek.” Az „életvezetési tanácsadó” pár pontban határozta meg, hogyan tudunk értékessé válni, normális emberré lenni, akivel jó együtt lenni önmagunknak és másoknak is.

Bővebben: Élni, szeretni művészet

Hármasban, ha jobbra vágyunk

vemeseLelkemet gondozni akarom, útitársat keresek hozzá. Kalandorok kerüljenek! – ezt a címet adta Belső Iránytűs előadásának Vormair Emese segítőnővér, lelkigondozó. A lelkigondozás ismertetése volt a cél, hozzá pedig eszközként használta az emlékezést, a képzelőerőt és a szituációs gyakorlatból levonható tanulságokat.

A furcsának tűnő címből sorban kerekedtek ki a tudnivalók. Elsősorban az, hogy az emberben meg kell születnie egy döntésnek: hogy lelkét akarja gondozni. Legyen benne a szándék, hogy nehézségében megtesz mindent, ami tőle telhető ahhoz, hogy jobb legyen. Lépéseket tesz, és ehhez útitársat keres. Akar, és ezért keres – olyan személyt, aki nem megoldást kínál, nem bölcs tanácsokat ad, hanem ráfigyel, meghallgatja, segít abban, hogy a kereső befelé haladjon önmagában, találkozzon erőforrásaival, a benne lévő Istennel.

Bővebben: Hármasban, ha jobbra vágyunk

Verselőadással és kézműves bemutatóval nyílt meg a Belső Iránytű új évada

belsoiranytu2019 versIstenes verses előadással – amit Zorkóczy Zenóbia színművész adott elő – nyílt meg október huszadikán a vasárnap esti ifjúsági szentmise után Gyergyószentmiklóson a Belső Iránytű előadássorozat 2019–2020-as, nyolcadik évada. A Szent István Ereklyéinek Átvitele Plébánia templomában tartott esten a szentmisét az Ausztriából hazalátogató Vencser László mutatta be, az irodalmi műsor után pedig a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie Egyesület fogyatékossággal élő gondozottjainak újrahasznosított anyagokból készült kézműves alkotásaival is megismerkedhettek a jelenlévők.

Bővebben: Verselőadással és kézműves bemutatóval nyílt meg a Belső Iránytű új évada

A legfontosabb: Szent Péter utódja érkezik

IMG 0142 SmallEgyedi alkalom lesz Ferenc pápa Székelyföldre látogatása, történelmi esemény, melynek ismétlődésére legvalószínűbb, hogy akkor lesz újra lehetőség, ha magyar pápát választanak. Ferenc pápa ittléte köszönet a hűségért, és bátorítás, hogy tartsunk ki az erényekben – erről is szólt Vencser László kanonok, a Belső iránytű rendezvénysorozat legutóbbi meghívottja.

Bővebben: A legfontosabb: Szent Péter utódja érkezik