Belső iránytű

„Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van."
Bagdy Emőke

belso iranytu logoA Szent István plébánián előadássorozatot indítunk felnőtteknek olyan témakörökben, melyek hétköznapi életüket érintik. Minden hónap második és negyedik péntekén este 19 órától kezdődnek az előadások, melyeket kötetlen beszélgetések követnek igény szerint. Minden érdeklődő felnőttet szeretettel hívunk és várunk.

Helyszín: Gyergyószentmiklós, Szent István Plébánia, felső terem

Hármasban, ha jobbra vágyunk

vemeseLelkemet gondozni akarom, útitársat keresek hozzá. Kalandorok kerüljenek! – ezt a címet adta Belső Iránytűs előadásának Vormair Emese segítőnővér, lelkigondozó. A lelkigondozás ismertetése volt a cél, hozzá pedig eszközként használta az emlékezést, a képzelőerőt és a szituációs gyakorlatból levonható tanulságokat.

A furcsának tűnő címből sorban kerekedtek ki a tudnivalók. Elsősorban az, hogy az emberben meg kell születnie egy döntésnek: hogy lelkét akarja gondozni. Legyen benne a szándék, hogy nehézségében megtesz mindent, ami tőle telhető ahhoz, hogy jobb legyen. Lépéseket tesz, és ehhez útitársat keres. Akar, és ezért keres – olyan személyt, aki nem megoldást kínál, nem bölcs tanácsokat ad, hanem ráfigyel, meghallgatja, segít abban, hogy a kereső befelé haladjon önmagában, találkozzon erőforrásaival, a benne lévő Istennel.

Bővebben: Hármasban, ha jobbra vágyunk

Verselőadással és kézműves bemutatóval nyílt meg a Belső Iránytű új évada

belsoiranytu2019 versIstenes verses előadással – amit Zorkóczy Zenóbia színművész adott elő – nyílt meg október huszadikán a vasárnap esti ifjúsági szentmise után Gyergyószentmiklóson a Belső Iránytű előadássorozat 2019–2020-as, nyolcadik évada. A Szent István Ereklyéinek Átvitele Plébánia templomában tartott esten a szentmisét az Ausztriából hazalátogató Vencser László mutatta be, az irodalmi műsor után pedig a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie Egyesület fogyatékossággal élő gondozottjainak újrahasznosított anyagokból készült kézműves alkotásaival is megismerkedhettek a jelenlévők.

Bővebben: Verselőadással és kézműves bemutatóval nyílt meg a Belső Iránytű új évada

A legfontosabb: Szent Péter utódja érkezik

IMG 0142 SmallEgyedi alkalom lesz Ferenc pápa Székelyföldre látogatása, történelmi esemény, melynek ismétlődésére legvalószínűbb, hogy akkor lesz újra lehetőség, ha magyar pápát választanak. Ferenc pápa ittléte köszönet a hűségért, és bátorítás, hogy tartsunk ki az erényekben – erről is szólt Vencser László kanonok, a Belső iránytű rendezvénysorozat legutóbbi meghívottja.

Bővebben: A legfontosabb: Szent Péter utódja érkezik

Katika erőt ad a nagyra nőtteknek

vencselkatika3„Szépnek látom a világot, és örvendek minden apróságnak” – vallja egy parányi termetű hölgy, aki testi fogyatékossága révén több mindenben korlátozott, mégsem adja át magát a kesergésnek. Mások sajnálatából sem kér, humorérzékével, csillogó kék szemeivel ő önt erőt azokba, akiknek láthatóan semmi bajuk se kellene legyen. A gyergyóditrói Vencsel Katika kötetbe gyűjtötte élete néhány történetét, ennek bemutatójára került sor a Belső iránytű legutóbbi rendezvényén.

A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia a negyedik helyszín volt, ahol a nagyközönség megismerhette a Sosem növök fel című kötetet. A szerzőt elkísérte a község polgármestere, Puskás Elemér, a gyermekkori barát, Bajkó Csilla mentálhigiénés szakember, a kötet szerkesztője, Nagyálmos Ildikó újságíró valamint Böszörményi Zoltán, a könyvkiadó vezetője. A felsorolásból nem hiányozhat Katika testvére és sógora, hiszen miután szüleik meghaltak, együtt élnek a testvérek, Edit a szervezés terén tökéletesítette magát, férjének feladata pedig többek között karon ülő gyerekként hozni-vinni sógorasszonyát, és nevetni nagyokat különös humorán.

Bővebben: Katika erőt ad a nagyra nőtteknek

„A szívtől nem kell félni”

IMG 9920Dr. Szabolcs Zoltán szívsebész Gyergyószentmiklóson tartott előadást mindazoknak, akik a Belső iránytű szervezőinek meghívására érkeztek a Szent István templomba, ugyanis a plébánia nagyterme szűkösnek bizonyult március 22-én. Egy hármas szövetségről szólt az orvos, bevallva: „a koszorúerekről, billentyűkről jobban tudna beszélni, mint arról az érzésről, ami az istenkapcsolatból fakad.”

Aki arra volt kíváncsi, hogyan zajlik egy szívműtét, megtudhatta: „Ne féljenek, nem fog fájni. A szegycsontot átvágjuk dekopírfűrésszel, a szív-tüdőmotort bekapcsoljuk, a műtét alatt ez helyettesíti a szívet.” Budapesten mostanáig 520 szívátültetés volt, ezekhez képest a kisebb beavatkozások rutinmunkának számíthatnának, de mégsem azok. Dr. Szabolcs Zoltán elmondta, számos csodás gyógyulást és megmagyarázhatatlan halált látott közelről, a miérteket pedig hiába kereste. Gyergyószentmiklósi látogatása hozott ebben változást: a Belső iránytű megkezdése előtt Keresztes Zoltán plébános szavai hozták a fordulatot: ne ragadjunk le a miérteknél, hanem lépjünk tovább a hogyan tovább kérdéséhez.

Bővebben: „A szívtől nem kell félni”