Belső iránytű

„Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van."
Bagdy Emőke

belso iranytu logoA Szent István plébánián előadássorozatot indítunk felnőtteknek olyan témakörökben, melyek hétköznapi életüket érintik. Minden hónap második és negyedik péntekén este 19 órától kezdődnek az előadások, melyeket kötetlen beszélgetések követnek igény szerint. Minden érdeklődő felnőttet szeretettel hívunk és várunk.

Helyszín: Gyergyószentmiklós, Szent István Plébánia, felső terem

A Belső Iránytű következő előadásai

belsoiranytu 2017 12018. február 23.
A vízben rejlő erő. Egészségünket nem visszaszerezni, megőrizni kell. - Péter Mária, Imelda nővér

2018. március 9.
Értünk termő gyógynövények: nagymértékben orvosság. - Macalik Ernő, biológus

2018. március 23.
Hol kezdődik a mennyország? Agonizáló népemet akarom szolgálni - Dr. Bakó Hajnalka pasztorál asszisztens

Az előadások 19 órakor kezdődnek. Mindenkit szeretettel várunk!

Nem adom fel – ezt a magatartást javasolja Csaba testvér a székelyeknek

bojte nemadomfel 81 001Ajándékká válik a megajándékozott

Van, aki kisebb, van, aki nagyobb keresztet cipel a vállán. Mindkét táborból van, aki csüggedt, elkeseredett, és van, aki azt mondja: nem adom fel. Böjte Csaba ferences szerzetes és a Nemadomfel együttes volt múlt csütörtökön a belső iránytű vendége. Megtelt a templom, és láthattuk, a tánchoz nem tökéletes lábak, az énekléshez nem jó szemek szükségesek, és tolószékből is lehet büszkén mondani: többgyerekes, boldog édesapa vagyok. Mert nem érdemes azt hiányolni, ami nincs, jobb megnézni, mi az, ami megadatott.

Ajándéknak, áldásnak lenni egymás életében, értékelni azt, amit nekünk adott az Isten – erről szólt Böjte Csaba belső iránytűs előadása a Szent István templomban, ahol az állóhelyeknek is került gazdájuk múlt csütörtökön. Isten nem teremt selejtet – erről szólt ötezer gyermek nem vér szerinti, de édesapja.

Bővebben: Nem adom fel – ezt a magatartást javasolja Csaba testvér a székelyeknek

A megbocsátás önérdek. Belső iránytű a mennyország kereséséhez

DSCI1858Dr. Bakó Hajnalka pasztorál asszisztens volt az előadó a Belső iránytű legutóbbi rendezvényén. Amint már szokásossá vált, telt ház fogadta ezúttal is a meghívottat, aki a címben is megfogalmazott Hol kezdődik a mennyország? kérdésre válaszolva elmondta: „ott, ahol elkezdem keresni a belső iránytűm követésével.”

Számos történet által érzékeltette az előadó, hol is kezdődhet a mennyország, mennyire fontos, hogy megértsük betegségeink lelki hátterét, és személyes élményeit osztotta meg arról is, hogy a halál számára szentség.

Bővebben: A megbocsátás önérdek. Belső iránytű a mennyország kereséséhez

Nem csodaszer, gyógynövény

macalik2Zsúfolásig telt a Szent István plébánia terme és bár kétórásra sikeredett a szokásos másfél óra helyett a Belső iránytű legutóbbi előadása, bizonyára még számos kérdés maradt a résztvevőkben. Értünk termő gyógynövények címmel hirdették az eseményt, a csíkkarcfalvi Macalik Ernő biológus előadását.

Macalik Ernő biológus, természettudományi író, aki évtizedek óta gyűjti, termeszti a gyógynövényeket, és teakeverékeket is készít, elsősorban arra törekedett az előadás során, hogy „tegyük helyre a dolgokat”, gondolkodjunk, mielőtt elhiszük a csodás készítményeket hirdetők állításait.

Bővebben: Nem csodaszer, gyógynövény

„Tanuljátok meg a víz helyes használatát, erejét és hatását” - Vízzel a test és lélek egészségéért

imeldanover 13„Ha csak annyit visznek haza az előadásból, hogy sose feküdjenek le hideg lábbal, már akkor át tudtam adni valamit a vízterápia lényegéből” – fogalmazott Péter Mária, Imelda nővér nemrég Gyergyószentmiklóson. Előadásának címe A vízben rejlő erő volt, üzenete pedig: egészségünket nem visszaszerezni, hanem megőrizni kell.

Péter Mária, vagyis Imelda ferences szerzetesnővér Székelyudvarhelyről érkezett nemrég Gyergyóba, hogy megossza közönségével azt a tudást, amelyet Kneipp-terápiának neveznek, és amelyre külföldön már orvosok szakosodnak. Ő Németországban tanulta ki a gyógyítás ezen válfaját, jelezve: egyik nővértársuk Kneipp tanítványa volt. A terápia névadója Sebastian Kneipp (1821–1897) német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki, világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amely ma is Kneipp-kúraként ismert. Kneipp újra felfedezte és kifejlesztette a módszert, amely a víz gyógyító hatásán alapszik. Mint az előadáson kiderült, nem a sokat igyunk, jobban leszünk technikáról van szó, a nővér a sok helyett inkább a keveset és gyakran módszerét ajánlja. Mint kifejtette, a víz hőmérséklete ugyanakkor nagyon hasznos borogatásra, fürdőre: segíti a test ellenállóbbá tételét, sőt, olyan bajok gyógyítását is, mint a székrekedés vagy klimax.Imelda nővér szerint belső iránytűnk jelzi, az egészség megőrzése rajtunk is múlik. "Érdemes feltenni a kérdést: mit teszek én az egészségemért? Kneipp szerint a test a lélek lakóháza, kölcsönösen hatnak egymásra. Hiába ápolom folyamatosan a lelkemet, ha a testemet elhanyagolom – erről szól a terápia. Németországban a medicinának része, nem varázslat, nem is csodadolog, és nem elég egyszer kipróbálni" – mutatott rá a szerzetesnővér. Hozzátette, a terápia a kitartásról is szól, szigorú szabályok mentén, a rendszeres alkalmazás hozza meg a gyümölcsét. Az előadó bemutatta a füzetet is, amely alkalmazásokat és útmutatásokat tartalmaz egyes kezelésekhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy pontosan be kell tartani a javasolt időt, és nem szabad változtatni a módszeren, mert akár ellenkező hatást is kiválthatunk.

Bővebben: „Tanuljátok meg a víz helyes használatát, erejét és hatását” - Vízzel a test és lélek egészségéért