Egyháztanács

Lelkinap az egyháztanács számára

P10100272010. október 3-án Hevederben lelki napot tartottunk az egyháztanácsosoknak. A programot Darvas Piroska sa. vezette, szentmisével zártuk. A közösség volt a téma, s jobb megismerésre törekedtünk. Jó hangulat volt, érdekes volt látni, hogy milyen sok érték rejlik bennünk. Beláttuk ugyanakkor, hogy nem csak dolgoznunk és problémákat kell megoldanunk, hanem a lelki táplálékra is nagy szükségünk van.
Adja Isten, hogy az dicsőségére végezzük szolgálatunkat!

Van egyháztanácsunk!

2009. december 25-én, karácsony napján a 11 órás szentmise keretében ünnepélyes eskületételre került sor; így jött létre a  Szent István Plébánia egyháztanácsa. Az esküt ft. Portik-Hegyi Kelemen főesperes jelenlétében tették le azon tanácsosok, akik ezt a szolgálatot vállalták.

Volt néhány ember, aki a jelöltségből illetve a megválasztottak közül kérte felmentését elfoglaltságaira hivatkozva, de ugyanakkor felajánlotta további segítségét és közreműködését.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság 1666/2009-es számú leiratában (2009. december 22-én) jóváhagyta az egyháztanácsot a „az alábbi összetételben:

Bővebben: Van egyháztanácsunk!

Az egyháztanács szabályzata

"A mindenkori egyháztanácsos feladata a hívek lelki életének megerősítése"

Egyháztanács

Az 519. kánon 2. paragrafusa elõírja, hogy a plébános tegye lehetõvé a világi híveknek az egyház küldetésében való sajátos részvételét. A híveknek az egyház küldetésében való részvételére az Egyházi Törvénykönyv szerint a pasztorális és gazdasági tanács ad szervezett keretet (536. és 537. kánon). Ezt a feladatot a gyulafehérvári fõegyházmegyében évszázados hagyományra támaszkodva az egyháztanács látja el.

Bővebben: Az egyháztanács szabályzata

Egyháztanács választás


P1000196A Szent István Plébánia vezetői hálásan köszönjük, hogy az egyhátanácsos szavazáson való aktív részvételt. Szeretnénk tudatni, hogy egyelőre ezek a nevek csak a megszavazott jelöltek nevei. Ezután következik részünkről a megfontolás, a megszavazottak részéről az elfogadás, Gyulafehévár-i Érsekségünk jóváhagyása illetve az eskű letétele. Mindezek után lehet tudni biztosra, hogy kik lesznek egyházközségünk tanácsosai.
Attachments:
Download this file (084_megszavazott egyhaztanacsos jeloltek.doc)084_megszavazott egyhaztanacsos jeloltek.doc[Megszavazott egyháztanács jelöltek listája]22 kB

Bővebben: Egyháztanács választás

Lesz-e egyháztanács?

jeloltek_kicsiA Gyulafehérvári Főegyházmegyében 1993. szeptember 1-én Bálint Lajos érsek elfogadta a plébániák igazgatási szabályzatát. Ebben az egyháztanács megválasztása és működése is szerepel. Az 1201/1993 számú leírat 28-as pontjának a.) bekezdése a feladatoknál leírja, hogy az 536-os egyházi kánon kívánalmai alapján a képviselő testület (= egyháztanács) feladatai a lelki, karitatív, istentiszteleti és hitbuzgalmi élet támogatása; a B.) pontban a betegek, segélyre szorulók, vallásoktatásra kötelezett tanulók számbavétele; c.) katolikus lapok, kiadványok terjesztése; d.) felügyelet a templomi rendre.

A Szent István Plébánia megbizott vezetői arra gondoltunk, hogy a most szerveződő egyháztanácsot három munkacsoportra osztjuk: 1.) pasztorális bizottság, 2.) gazdasági bizottság, 3.) caritas bizottság. E három bizottság tagjai között is különféle feladatok és felelős munkakörök elvégzését bízzuk lelkes híveinkre, hisz a világi hívek képviselete és felelős munkavégzése könnyebb információátvitelt és hatékonyabb építést tesz lehetővé. Isten szent népe az egyház mi vagyunk, közösen és így kell építenünk Isten országát.

Bővebben: Lesz-e egyháztanács?