Hírek

Gyergyói siker az országos Márton Áron emlékversenyen

A hit bástyája: Márton Áron címmel szervezett versenyt a csíkszeredai Segítő Mária Katolikus Teológiai Líceum, amelyre meghívta az erdélyi katolikus iskolák csapatait. Nagyvárad, Temesvár, Kolozsvár és más városok mellett Gyergyó is képviselve volt a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum által. Páll Ildikó felkészítő tanár kíséretében Láng Melinda, Görgicze Csongor és Baricz Tamás diákok vettek részt a rendezvényen. A programsorozatot megnyitó szentmisét Nm. Tamás József segédpüspök koncelebrálta, a megnyitón felszólalt Barthold Hedwig főtanfelügyelő is. A versenyre a nemrég felújított Márton Áron Gimnázium dísztermében került sor, a zsűrit a püspök úr mellett Bogos Máris vallás szakos tanfelügyelő, Darvas Kozma József főesperes plébános és Sárközy Sándor piarista atya alkotta. A résztvevő kilenc csapat, köztük a gyergyóiak négy próbán kellett helytálljanak.

Bővebben: Gyergyói siker az országos Márton Áron emlékversenyen

Lelki nap és adakozás

DSC01797A Gépgyártó Iskolaközpont, új nevén Fogarasy Mihály Technológia Líceum teológia osztályai minden iskolai évben két lelki napot szerveznek. A első általában Karácsonyt előtt van, amelyen mind a három osztály (jelen pillanatban IX.A., X.A., XII.A.) részt vesz. A második lelki napon, Húsvétot megelőzően, az évfolyamok külön készülnek fel az ünnepre.

Bővebben: Lelki nap és adakozás

Felvételire készülnek

teo12plakatHamarosan véget ér az idei tanév, és sok fiatal el kell gondolkodjon a hogyan-továbbiról. Köztük vannak olyan nyolcadikosok is, akik egy sajátos pályán szeretnék folytatni, a városunk egyetlen vokacionális (hivatásszerű) középiskolai osztályában, vagyis a római katolikus teológián. Ezért az ennek az osztálynak otthont adó Gépgyártó Iskolaközpont gőzerővel dolgozik azon, hogy megfelelően tájékoztassa és fogadja a jelentkezőket.

Bővebben: Felvételire készülnek

Iskola másképp

„Isten nélkül csak egy akármilyen foglalkozás lenne"

c 154

Április 2-tól 6-ig a tanintézményekben rendhagyó oktatás hete kezdődött, az Iskola másképp elnevezésű program keretén belül. E héten az iskolák, óvodák pedagógusai a gyermekekkel az oktatáson kívüli tevékenységeiket végezhetik. Így a tanórák helyett különböző rendezvényeken vesznek részt. A programban az ország minden tanulója, pedagógusa részt kell, hogy vegyen. Kivételt csupán azok a diákok képeznek, akik ebben az időszakban rendezett országos tantárgyversenyekre mennek.

Bővebben: Iskola másképp

Számvetés a második katolikus végzős osztályban!

Közeledik a ballagás és az érettségi, ilyenkor a végzős diákok számot vetnek arról, milyen volt az elmúlt négy év, hogyan tovább. Ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak a teológia osztály végzősei is, a Gépgyártó Iskolaközpontban. Mivel egy jól kialakult közösségről van szó, összeültek, és együtt beszélték meg közös ügyeiket. Ők már fel tudják mérni, hogy a teológia végzettséggel mit kezdhetnek, hiszen a tavaly végzett az első évfolyam, felhasználhatják elődjeik tapasztalatait. A tavalyi végzősök több mint fele egyetemre ment a legkülönbözőbb szakokra, kezdve a hitoktatóitól, a szociális munkáson és a sporton át a közgazdászig és a nővérképzőig terjed a továbbtanulási körkép. Természetesen vannak, akik már munkába álltak, vagy külföldön találtak jobb megélhetést.

Bővebben: Számvetés a második katolikus végzős osztályban!