Belső iránytű

A legfontosabb: Szent Péter utódja érkezik

IMG 0142 SmallEgyedi alkalom lesz Ferenc pápa Székelyföldre látogatása, történelmi esemény, melynek ismétlődésére legvalószínűbb, hogy akkor lesz újra lehetőség, ha magyar pápát választanak. Ferenc pápa ittléte köszönet a hűségért, és bátorítás, hogy tartsunk ki az erényekben – erről is szólt Vencser László kanonok, a Belső iránytű rendezvénysorozat legutóbbi meghívottja.

A gyergyóditrói születésű Vencser László, az Ausztriai Idegennyelvű Pasztoráció országos igazgatója és a Linzi Egyházmegye Idegennyelvű Pasztoráció vezetője a pápalátogatás előkészítésében segédkezik előadássorozatot tartva Mit jelent találkozni Szent Péter utódával? címmel. A körút első állomása volt a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia, majd a csíkszeredai, zsögödi és gyimesfelsőloki hívek meglátogatása következett.

Az előadás hangfelvétele

Olyan személytől hallhattunk a közeledő eseményről, aki számos pápával találkozhatott, Szent VI. Pál, Szent II. János-Pál, XVI. Benedek után Ferenc pápával is közös képen látható. Elmondta: „Nagyon-nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy Szent Péter utóda jön most közénk, függetlenül attól, hogy ki az. Most Ferenc pápa, de húsz évvel ezelőtt megígérte már Szent II. János Pál pápa, hogy következő alkalommal ellátogat a Székelyföldre is. Történelmi esemény én ebben látom az igazi dolgot, hogy kötődésünk Rómához, az ezeréves kötődés most még hangsúlyt kap.”

Ferenc pápának, aki egyébként bevándorló szülők gyereke, jezsuita szerzetes, aki átélte a kommunizmus visszásságait, több alkalma is volt magyarokkal találkozni, és így vélekedik rólunk: a magyarok egyenes emberek, jó emberek és hősök. Ezt a tudatot hozza magával az egyszerű emberek pápája Csíksomlyóra – mondta Vencser László kanonok.

Az előadását követően kérdések hangzottak el, többek között arról is, hogy a nagy biztonsági intézkedések miatt megtörténhet, hogy sokat kell várakozni, gyalogolni, ellenőrzéseken átesni ahhoz, hogy a pápai szentmisén részt vegyenek az emberek. Vannak, akik emiatt inkább lebeszélik magukat. Vencser elmondta, a biztonsági intézkedésekre gondolva nem szabad elfelejteni, hogy az érkező egyfelől Szent Péter utódja, másfelől pedig egy állam, a Vatikán elnöke, így biztonságáról kellőképpen gondoskodnak. Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy ez az alaklom egy zarándoklat, tehát természetes, hogy áldozatot kell hozni. „Nincs, amitől félni, a Szentlélek is őrködni fog. Érdemes beletervezni a pápalátogatásba a gondviselést is!” Idézte Ferenc pápa egyik idevágó gondolatát is: „Ne engedjétek, hogy elvegyék tőletek az evangélium örömét!”

Balázs Katalin