Belső iránytű

Ízelítő az evészavarokból

reka2Belső iránytű a reális testképhez

A „trendi testalkatot", bár el lehet érni, csatolmányként megjelenhet az evészavar. Manapság gyakran szó esik e betegségekről, amelyek okai sok esetben lelki eredetűek - hangsúlyozta Lukács Márton Réka, pszichológus, egyetemi adjunktus a Belső iránytű évadzáró előadásán, a Szent István Plébánián.

Kislányként a Barbie-babák, kamaszkorban a minden csatornán visszaköszönő vékony testalkatú celebek jelenthetik a követendő példát. A (L)enni vagy szépnek lenni című előadás a hölgyeket vonzotta leginkább, bár férfiak sincsenek más helyzetben, számukra is adottak a modellek, amelynek követése a kóros izomtömeg növelési kényszerhez vezethet.

Koplalás a tökéletességért

Egyre fiatalabb korosztályt érint az anorexia. Legalább olyan gyakori, mint a magas vérnyomás, az elhízás vagy a depresszió – mondta az előadó, majd e kór történetéről, tünettanáról, kiváltó tényezőiről, valamint egészségre ható következményeiről szólt. Az anorexia jellegzetes tünetei közül a menstruáció kimaradását, súlyvesztést és testképzavart, az elhízástól való kóros félelmet, depressziót, pszichés betegségeket említette, hozzátéve azt is, hogy sajnos gyakori a halálesetek száma is. Csak akkor válik nyilvánvalóvá az anorexia, ha már testi tünetek is jelentkeznek, mint például a csontsoványság. A beteg bármennyire kis súlyú, kövérnek érzi magát, és rettenetesen fél attól, hogy elhízik. A testképzavara miatt másnak a testét tökéletesen észleli, míg sajátját torznak látja. Kialakulhat túlsúlyos előéletűeknél is, testsúlyára vonatkozó megjegyzés miatt, megtagadja az evést. Nők esetében szexuális zaklatás is ok lehet, hiszen fogyáskor a másodlagos nemi jellegek csökkennek, így a további zaklatás ellen védettséget biztosít a sovány testalkat. A színész, táncos és sport szakmák képviselői veszélyeztetettebbek. Akárcsak a szépségiparban dolgozók, hiszen társadalmi elvárás, hogy vonzó alakjuk legyen. Sajnos, vannak már anorexiás lányok által működtetett internetes oldalak, ahol például azt promoválják, hogyan lehet átverni a szülőket, és hogy egész nap miért elegendő két kanál fagyasztott zöldborsót enni, ami energiát is elvon, amíg olvad – hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Evészavar és bűntudat

Az anorexiától eltérően a bulímiának a tünettana nem annyira nyilvánvaló, ezért a betegek 80 százaléka nem kap kezelést – hívta fel a figyelmet Lukács Márton Réka. Színészek, táncosok, artisták, sztárok körében a legelterjedtebb. Pszichoszomatikus zavarra utal e kór, a meg nem oldott lelki problémáknak testi szinten való megnyilvánulása. Éppen ezért számos oka lehet, a média hatásán kívül, a családi hatások, a nagyon védelmező szülők, a családon belüli szerepek összemosódása is kiválthatja, de nem vonható le ok-okozati viszony. Ez viselkedési függőség, az étel és ekörül forog a beteg élete. A bulímiás evéskényszerére jellemző a kontrollvesztés, akár negyvenezer kalóriát is bevisz a szervezetébe, aztán a bűntudat csökkentése érdekében, testsúlycsökkentő manővereket alkalmaz (önhánytatás, beöntés, hashajtó, vízhajtó használata, és nagyon megfeszített testedzésbe kezd). A bulímiásoknál gyakoribb a promiszkuitásra való hajlam, és harminc százalékuk gyakran fogyaszt alkoholt. Érzelmileg labilis, negatív önértékelésű személyeknél alakul ki e betegség. A szülőknek nagy a felelősségük, mert amennyiben a gyerekkel szemben támasztott elvárásaik túlzottak, előfordulhat, hogy önértékelési problémái alakulnak ki, ami ilyen következményeket von maga után – mutatott rá, hogy mit tehet a szülő.

Kapcsolaterősítő az evés

A XX. századi oralitással küszködő világunkat is ecsetelte a pszichológus. Az ősörömünk, ősbánatunk is az evéshez kötődik. A lakodalmi násznép eggyé válik a közös evés során, és gyászunkban is eszünk. Az ételadás érzelmi kötődést jelent, a közös evés lehetőség a kapcsolatok bensőségesebbé tételére. Az asztaltársaság hatására többet is eszünk, és evolúciós szempontból tekintve, meg kell enni az ételt, nehogy az ellenség fogyassza el. Az idősebb generációnál azért is gyakoribb a túlsúlyosság, mert a háború után bevésődött, hogy mindent meg kell enni, nem dobunk el semmit. Mond meg mit eszel, megmondom, ki vagy – szól a mondás, nem alaptalanul, mert például társadalmi rangot hangsúlyoz a kaviár, pezsgő, erőt adó a marhasült, húsleves.

Csak biót!

Ortorexia nervosa az új keletű betegség, amikor a beteg csak bioételeket fogyaszt. E betegségre egy nagyfokú kényszeresség jellemző, és időhiány miatt emberi kapcsolatait is elhanyagolja a kórral küszködő – ismertette a mifelénk még ritka betegséget.

Inverz anorexia nervosa

Szintén médiaüzenet az is a férfiak számára, hogy nem vagy elég izmos, ezért a kényszeres edzésbe hajszolják magukat. Például, egy 120 kg-os férfi számára a 160 kg-os testtömeg elérése a cél. Soványnak látja magát, ha egy nap kihagyja az edzést, szorong. Sok esetben pedig, bár óriási az izomtömege, a szteroidok használata miatt éppen az evolúciós mintát írja felül, mert nem tud férfiként teljesíteni – mondta kutatásai összegzéseként.

A gyerek evészavara lázadás

Tanáccsal szolgált a kisgyerekes anyáknak is, mely szerint, ha a csecsemő sír, ne nyomják a táplálékot a szájába, csak ha megbizonyosodtak arról, hogy tényleg éhes. Ellenkező esetben azt tanítják meg, hogy ha az életben, ha valami baj van, akkor az evés megoldja. Szerinte az anyák túllihegik azt, hogy eszik a kicsi vagy nem eszik. A gyermek ösztönösen tudja, mi a jó, mi az egészséges, ha nem látná az agyon reklámozott édességeket, jól meg lenne nélkülük. A gyerek evészavara a szülők közötti diszfunkciót jelzi, egy lázadási mód, a családban rosszul működő dolgokra. Éppen ezért a kicsi ilyen jellegű viselkedésére hatékony megoldás a családterápia.

Összefogással lehet tenni

Soha nem kérdezik meg a várandós anyáktól hogy volt-e evészavara, mondta a háromgyermekes előadó. Szerinte a fogorvosok is kiszűrhetnék a bulímiásokat, a tanárok is figyelhetnének, a szülőknek is fontos szerepük van az időbeni prevencióban. Több szakember együttes összefogásával ki lehetne szűrni a problémás eseteket – összegzett Lukács Márton Réka.

Tamás Gyopár