Hírek

Többszörös ünnep a gyergyói Szent István-templomban

A gyergyószentmiklósi Szent István római katolikus templom felszentelésének második évfordulóját szentmisével ünnepelte a város hívő közössége vasárnap délelőtt. Ez alkalomból Belváros–Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata a Szent Koronával ékesített, hímzett magyar nemzeti zászlót adományozott a plébániának.

IMG_4081Többszörös ünneplésre gyűltek össze a római katolikus hívek vasárnap, augusztus 22-én délelőtt a gyergyószentmiklósi Szent István templomba. Ünnepi szentmisén emlékeztek meg államalapító Szent István királyunkról, valamint az ő védelme alatt álló gyergyószentmiklósi templom átadásának második évfordulójáról. Ebből az alkalomból a templom egy, a nemzeti összetartozást hirdető szimbólummal lett gazdagabb.
"Az Úr 2010. esztendejében a Magyar államalapítás 1010. évében Belváros–Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata a Szent Koronával ékesített, hímzett magyar nemzeti zászlót adományozza a gyergyószentmiklósi Szent István római katolikus templom magyar közösségének, a nemzettudat és az összetarozás erősítése céljából" – áll a Rogán Antal polgármester és Vitéz dr. Bartal Sándor, oktatási és testvérvárosi kapcsolatok bizottságának elnöke aláírásával ellátott adományozó levélben.

"Az anyaország nem feledkezett el a határon túl élő magyar testvérekről, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél kevesebb keserűség jusson abból eredendően, hogy a történelem erőszakkal kiszakította őket az anyaországból" – fogalmazott az átadás alkalmával dr. Bartal Sándor.

Kisné Portik Irén zászlóanya, néprajzkutató ismertette a míves kivitelű, koronás címeres magyar zászló látványos elemeit, majd elmondta, ez a zászló a látványnál sokkal többet jelent. "Több mint negyven testvére, melyet ugyanaz az adományozó hordozott szét a Kárpát-medencében, a nemzettudatot és együvé tartozást hívatott hirdetni. Ez a zászló a nemzeti összetartozás egyik fókuszává teszi városunkat" – fogalmazott a zászlóanya.

"A piros–fehér–zöld zászló, az angyalok védelmében lévő, címeres Szent Korona Magyarország szétdarabolóinak félelmet keltő, gyűlöletes betegségkép. De nekünk, akik ezt szent templomainkban őrizzük, a magyarság egységét jelképező, legyűrhetelen, merő bizonyosság” – mondta felszólalásában Mezei János polgármester, és háláját, köszönetét fejezte ki az adományozóknak. A városvezető arra is emlékeztette a gyülekezetet, hogy Gyergyószentmiklós a Szent Miklós-templom millenniumi lobogóját is ennek az önzetlen testvérkapcsolatnak köszönheti.

Pethő Melánia
székelyhon.ro

Helyi hírek

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items