Ifjúsági programok

Bibliatábor Ivóban

P1010528Az „Ezt látnod kell!" mottónak szánt vezérgondolat alatt a gyergyószentmiklósi Szent István Plébánia július 17-19 között bibliatábort szervezett 20 (főleg) szociálisan hátrányos helyzetű gyerek számára Ivóban. A program tartalmi középpontjában Elizeus próféta és az ő korában történt csodák álltak, amik a prófétának a Jézushoz való hasonlóságát jelzik. A foglalkozások fő célkitűzése: látni és megláttatni a gyermekekkel azt, hogy Isten a mi életünkben is mennyi csodát tesz. A táborvezető, Ft. Bartos Károly plébános irányítása alatt csoportvezetőként besegítettek a szervezésbe és a napi témák feldolgozásába Dániel Margit óvónő, Ferenczi Julianna hitoktató, Ferenczi Attila hitoktató és Nagy Gizella, akik a KOEN Alapítvány 20. Vakációs Bibliahét - 2012 programajánlatából állították össze a tábor alapgondolatát körvonalazó témákat. A résztvevők csodálatos hegyi környezetben tapasztalhatták meg az egymásért való törődést a szeretetben, a másképpen való látást, azt hogy az ember nem csak a szemével, hanem a szívével is lát.

A tábor a Szent István plébánia zászlajának felvonásával vette kezdetét. A napi témákat a megbízott csoportvezetők fogalomtisztázással és a meghatározott bibliai történet dramatizálásával vezették fel. Az első napi téma (Lásd, Isten gondoskodik rólad – bízd Rá magad!) alapját Az özvegyasszony olaja (2Kir 4,1-7) bibliai történet biztosította, a második napi témát (Lásd, Isten jót tesz veled – engedelmeskedj!) Naamán meggyógyítása (2Kir 5,1–19)történet,míg a harmadik napon a téma alapját (Jézus az, aki látóvá tehet – nyisd meg szívedet!) János evangéliumának a 9. része, A vakon született ember képezte. A témák feldolgozása kiscsoportos beszélgetések, tevékenységek keretében folytatódott, ahol személyes beszámolók közben a gyerekek jobban megismerhették egymást és mélyebb tapasztalatokat szerezhettek. Az első nap át próbálták élni a gondoskodás, a gondviselés mibenlétét, a második nap a lepra konnotatív jelentésével foglalkoztak, meg kellett fogalmazniuk, hogy milyen lepráikra (hibáikra) ismernek rá, és hogy szoktak-e másoknak leprát (problémát) okozni. A harmadik nap a gyerekek játékosan megtapasztalhatták, milyen a fizikai vakság, milyen amikor másokra vagyunk utalva; egymás beszámolói alapján fény derült arra is, hogy nem csak a szemével, hanem az eszével és a szívével is láthat az ember.

A napi programot, kézműves foglalkozások, labdajátékok, közös filmnézés, szentségimádás, énektanulás egészítették ki, és természetesen nem maradtak el az esti szentmisék sem. Családias hangulatban telt el a három nap, a gyerekek nem csak a foglalkozásokba kapcsolódtak be, hanem olyan háttérmunkákban szolgáltak mint főzés, tálalás, mosogatás. A zászló levonásával ért véget a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia által szervezett első ivói tábor. Gazdag tapasztalatokkal, ragyogó arcokkal tértek haza mindnyájan, azzal az elhatározással, hogy ennek folytatódnia kell a jövőben is. A tábort követő vasárnapi gyerekmisén a szervezők a gyerekekkel együtt röviden bemutatták a szülőknek s a híveknek, hogy mivel foglalkoztak és mit tanultak a tábor ideje alatt. Ezúttal a szervezők szeretnének köszönetet mondani a KOEN Alapítványnak, aki a segédanyagokat biztosította, a gyergyószentmiklósi húsfeldolgozó cégeknek, akik alapélelmiszereket ajánlottak fel, a szülőknek, akik a szállításba besegítettek, és Isten áldását kérik minden önzetlen adakozóra, aki bármivel is segítette a tábor megszervezését.

Ferenczi Attila