Advent

Advent IV

Mindenre készülni kell.

- "Politikusoknak és üzletembereknek is érdemes megfontolniuk az Üzlet és Siker kríziskommunikációs tanácsait. Mindenre készülni kell időben, és a válságból akár előnyt is lehet kovácsolni." - "A vizsgán mérlegelik, hogy ki milyen nehézségű tételt húz. Szerintem készülni kell és kész!" - "Az évek során a maconkai horgász- versenyek megtanították a versenyzőket, hogy mindenre készülni kell, nem szabad csak egy módszer mellett kitartani."

- "Mindenre készüljön fel, aki behajt a Csepel-szigetre." - "De Indiában mindenre készülni kell." - "Tudjuk, hogy milyen döntő fontosságú magzati létünk kilenc hónapja.

Életünk alakulásában döntő fontosságú minden készület."

És itt abbahagyom a készületek további sorolását, mert a legfontosabbat akarom elmondani, mielőtt meggyújtanánk a karácsonyi fényeket.

Azt, hogy Krisztus születésének méltó megünneplésére és második eljövetelére nekünk is készülnünk kell. Nemcsak a sütés-főzéssel, karácsonyfa-díszítéssel, gyertyagyújtással, ajándékozással, ünnepi vacsorával, hanem szent elhatározással, hogy Krisztusnak helyet készítsünk a mi lelkünkben, hogy életünk mindenben hozzá méltó legyen. Valóban úgy van, amint Angelus Silesius írta: "Ha Krisztus százszor is születne Betlehemben, elvesznél, hogyha nem jönne el a szívedben." Ha készültél, és nyugodt a lelked; ha megpróbáltál becsületesnek lenni, kitartani, emberhez méltóan élni; ha beláttad, hogy a lélek több mint a test; az erkölcs több mint a tudás; az imádkozó ember több mint a dáridózó, - ez azt jelenti, hogy személyes kapcsolatban vagy a szent Istennel. Ő Egyszülöttét örökre nekünk adta. Ő örömünk forrása. Vegyük észre örömünk forrását, mert Krisztus nélkül hamis minden mosoly, kialszik minden fény, félbemarad minden nagy vállalkozás, miként a Bábeli torony.

Csődöt mond a nagy karácsonyfa alatt a kis hittel álló ember, az ünnep színezetét viselő, de lelke mélyén megint pogány Európa. Ha szívünkben szállást készítünk az Egyszülöttnek, akkor gyújtsuk meg csütörtök este a karácsonyfa gyertyáit. Nem baj, ha kicsi, nem baj, ha egyszerű - csak a hitünk legyen nagy, a szeretetünk meleg, mert Krisztus is köztünk lesz, mint testben a lélek, drótban az áram, szívben az élet és a béke. Magunkat adjuk neki, mert szívünk, ha tiszta és ártatlan, kedvesebb az neki, mint az arany. Plébániánk minden tagjának és minden kedves olvasónak örömteli, szent karácsonyt kívánunk.

Darvas-Kozma József