Nagyböjt

Nagyböjti lomtalanítás

Hamvazószerda. Elkezdődött a nagyböjt. A nagyböjt a belső szabadság megedzésének ideje. Ezt gyakorolhatjuk evésnél és ivásnál, ha tudatosan lemondunk az alkohol ról vagy a húsról. De vonatkozhat az időnk és napjaink beosztására is. Nagyböjtben tudatosan átnézhetjük egyszer naptárunkat, és átgondolhatjuk, mit tudunk valahol törölni. Biztosan találunk néhány időpontot, amivel mi magunk terheljük önmagunkat.

A nagyböjt olyan, mint a test és a lélek tavaszi nagytakarítása. A testet a böjttel salaktalanítjuk, a lelket pedig a több idővel és a csenddel. Ám a tavaszi nagytakarítás lakásunkra is vonatkozhat. Anselm Grün elmondja: "a közösségi életünkben van egy közös délutánunk, amikor mindenki igyekszik megszabadítani saját celláját a fölösleges dolgoktól. Szent Benedek azt ajánlja nekünk szerzeteseknek, hogy a nagyböjt kezdetén állítsunk fel egy edzéstervet, mi mindent akarunk ebben a hét hétben gyakorolni, hol akarunk többet imádkozni, kevesebbet beszélni, in tenzívebben elmélkedni, és figyelmesebben az emberek felé fordulni."

Gondoljd át te is, milyen konkrét elhatározást teszel ebben a nagyböjtben. És állíts fel egy programot. - A nagyböjt célja, hogy begyakoroljuk a belső szabadságot mint alapmagatartást. Igaz, az út efelé nehéz rituálékon át vezet.

Lomtalanítsd idődet!

Válogasd át időpontjaidat, amelyeket beterveztél. Gondold át, hogyan lomtalanítod idődet, és hol iktatsz be tudatosan rituálékat, amelyekben önmagadra találhatsz, amelyekben kilépsz mindennapjaidból, és belemerülsz a csend világába, Isten világába.

  • Milyen rituáléval akarod kezdeni a nagyböjtben a napod?
  • Milyen rituáléval akarod befejezni?
  • Mikor akarsz időt találni a csendre, az elmélkedésre és az olvasásra?

Lomtalanítsd lakásod!

Nagyböjtben mindenekelőtt azt kell meg tisztítanunk, ami gondolkodásunkat homályosítja el. Ehhez tartozik lakásunk is. Néha nem hagy bennünket lélegezni. Érezni fogod, hogy a lomtalanítás felszabadít. Járd végig egyszer egészen tudatosan helyi ségeket otthonodban. Nézd meg pontosan, hol zsúfolt túlságosan a lakásod/szobád. Most ez jó lehetőség arra, hogy végigjárjuk egyszer házunkat, és átgondoljuk, mit adjunk tovább, vagy mitől szabaduljunk meg.

Kérdezd meg önmagadtól:

  • Mit vettem az elmúlt évben kezembe? Tényleg szükségem van még rá? Vagy sokkal jobban érezném magam, ha ezt kitenném a házból?
  • Mit tudok elajándékozni? Mitől szabadulok inkább meg? Természetesen nem mindig könnyű megválni a megszokott dolgoktól.
Ilyenkor félelmek keletkeznek: talán egyszer még szükségem lesz rá. De házunk tavaszi nagytakarítása lelkünknek is jót tesz. Megszabadítjuk magunkat a külső dolgoktól való függéstől. Szabadabbnak érezzük magunkat. És újra lélegezni tudunk lakásunkban. Éppen azoknak a helyiségeknek a megtisztítása, amelyek tele vannak tömve felesleges dolgokkal, válhat annak képévé, hogy lelkünk eldugott helyiségeit is ki kell söpörnünk. Kidobjuk magunkból a keserűsédet, a negatív érzéseket, amelyek bizonyos emberekkel szemben lerakódtak bennünk, az elmúlt sérülések minden szemetét.

Így a tavaszi nagytakarítás után nemcsak a házban, hanem lelkünkben is sokkal jobban fogjuk magunkat érezni.

Egyszerűsítsd a nagyböjtben étkezésed

Végezz rituálét a reggelinél, az ebédnél és a vacsoránál - ne csak tömjed magadba a cuccot.

  • Hogyan akarod alakítani az időt, amikor eszel?

Az egyszerű étkezés rituáléja, amelyet tudatosan, lassan élvezel, jót fog tenni neked, és majd egy új érzést nyújt az ünnepi étkezés élvezeténél, ami Húsvétkor vár rád.

forrás: ekip.ro